svibanj, 2007  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

D I J E T E Stranica sa najvećim izborom najboljih i najpoznatijih dijeta današnjice.


Linkovi

UN DIJETAbang
9 DNEVNA DIJETApuknucu
DIJETA ODRŽAVANJE TEŽINE
smijeh

21.05.2007., ponedjeljak

PREHRANA U ZONI

Kad govorimo o Zoni, pojam dijeta nije dovoljan – tu se radi o cjelokupnom načinu prehrane. Zona nije još jedna u nizu dijeta koja traje 4 tjedna, smršavite nekoliko kilograma i to je gotovo. Kad uđete u Zonu mijenjate način života – ne samo da ćete smršaviti i ostati mršavi, već ćete poboljšati zdravlje. Ovaj pojam prvi je razvio dr. Barry Sears, biokemičar. Zonska prehrana se temelji na održavanju razine inzulina uravnoteženom prehranom, tako da 40% ukupnih kalorija potječe od ugljikohidrata, 30% od proteina i 30% od masti. U biti slično je savjetima koje vam je davala baka : sve morate jesti umjereno, jedite mnogo voća i povrća, a u svakom obroku trebate imati i nešto proteina. Ovakav način prehrane predstavlja osnovu dugoročne strategije hormonalne ravnoteže. Ako možete ostvariti ovu hormonalnu ravnotežu, na dobrom ste putu prema Zoni.

zijevŠto je zona?
Prehrana u zoni se temelji na vezi između hormona inzulina i supstanci nazvanih eikosanoidi. Kontrolirajući ravnotežu između inzulina i eikosanoida prehranom u Zoni smanjiti ćete masnoće (gubitak težine), pojačati protok krvi, povećati fizičku i psihičku izdržljivost, te smanjiti mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa. Ulaskom u Zonu poboljšati će se vaše mentalne sposobnosti, zbog stabilne razine šećera u krvi i vaše fizičke sposobnosti jer će vam se povećati prijenos kisika u mišiće. Pred toga, između jela više nećete osjećati glad.

puknucuPrehrana u Zoni
Prehrana u Zoni je tako napravljena da regulira unos ugljikohidrata, proteina i masnoća. Njih formiramo u blokove tako da jedan blok proteina sadrži 7 grama proteina, jedan blok ugljikohidrata sadrži 9 g ugljikohidrata, a blok masnoća se sastoji od 1,5 g masnoća. Idealan omjer je 3 grama proteina na 4 grama ugljikohidrata. Većina ugljikohidrata u Zoni dolazi iz voća i povrća, sa ograničenim unosom kruha, riže, krumpira i žitarica. Masnoće uglavnom dolaze iz mononezasićenih masnoća kao što su masline, bademi, maslinovo ulje i ostala ulja «zdrava za srce». Dnevno trebate uzimati minimalno 5 obroka od kojih su 3 veća, a razmaci među obrocima vam ne smiju biti duži od 5 sati. Pijte barem 2 litre vode dnevno, a pojedini obrok vam ne bi smio prelaziti 500 kalorija. Ako se pridržavate Zone, rezultate ćete vidjeti već nakon tjedan – dva.

bangPRIMJER JELOVNIKA:
njamiDoručak
Svježe voće sa sirom
210 g svježeg sira (3/4 šalice)
1 kom kivija
1 kom jabuke
3 žličice badema narezanih na listiće
malo cimeta
Izmješajte svježi kravlji sir sa cimetom i poslužite ga sa kriškama jabuka, kivija i badema.

partyRučak
Sendvič sa salatom od morskih plodova
130 g morskih plodova
1 glavice luka
1 zelena paprika
1 rajčica
1 žlica lagane majoneze
1 kriške raženog kruha
2/3 žlice maslinovog ulja
ocat, sol
1 jabuka
Morske plodove pomiješajte sa majonezom, poslužite na kruhu, a uz to napravite salatu od luka, paprike i rajčice, začinjena maslinovim uljem, solju i octom.

bangDesert:
jabuka

partyPopodnevni međubrok
1 šalice svježeg sira
1 mandarina
3 badema

headbangVečera
Riba na žaru
120 g riblji filet
1 žličica maslinovog ulja
200 g zelene mahune
1 kom naranče
kriška limuna, sol, papar, češnjak, peršin
Ribu premažite uljem i pecite na žaru 5 minuta s jedne i druge strane. Posolite, popaprite, začinite češnjakom, peršinom i poslužite sa kriškom limuna.
Zelene mahune skuhajte na pari i poslužite uz ribu.
Uzmite naranču za desert.
Kasni večernji međuobrok
1 kriška ementalera
1 šalica jagoda
Free Counters
Free Counter