svibanj, 2007  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

D I J E T E Stranica sa najvećim izborom najboljih i najpoznatijih dijeta današnjice.


Linkovi

UN DIJETAbang
9 DNEVNA DIJETApuknucu
DIJETA ODRŽAVANJE TEŽINE
smijeh

22.05.2007., utorak

NAJBOLJE DIJETE

DcerekIcerekJcerekEcerekTcerekEcerek:


UN DIJETA *U PRIPREMI!!!! Free Image Hosting at www.ImageShack.us

SOUTH BEACH

PREHRAVA U ZONI

MONTIGNACOVA METODA

MEDICINSKA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE

DIJETA 9 KG

90 DNEVNA DIJETA-ODRŽAVANJE TEŽINE



NA BLOGU SE TRENUTAČNO NALAZI ODREĐEN BROJ DIJETA A PREKO TJEDNA ĆU GA NADSTOJATI U POTPUNOSTI DORADITI (STAVITI JOŠ 4-5 DIJETA, PROGRAM ZA RAČUNANJE KALORIJA, INDEKSA TJELESNE TEŽINE I DR.) KAKO BI VI OVO LJETO ZABLISTALI NA PLAŽI!!!







Free Counters
Free Counter

21.05.2007., ponedjeljak

BRZA DIJETA

(4 dana = 4 kg)

Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Free Counters
Free Counter

SOUTH BEACH DIJETA

Beach dijetu osmislio je američki kardiolog dr. Arthur Agastaton. Radeći s oboljelima od srčanih bolesti, uočio je veliku potrebu za pravilnom prehranom, pa je razvio dijetu za svoje pretile srčane bolesnike. Zahvaljujući odličnim rezultatima, 2003.g. napisao je knjigu koja je ubrzo postala veliki hit.
South Beach dijeta se oslanja na ravnotežu dobrih ugljikohidrata i masnoća, te zbog toga jedete zdravije i ujedno gubite na težini. Bazira se na glikemijskom indeksu koji rangira ugljikohidrate na osnovu njihovog efekta na razinu šećera u krvi.
Iako neki uspoređuju ovu dijetu sa Atkinsom, jedina sličnost među dijetama je strog dvotjedni uvodni period.

thumbupDijeta je podijeljena na 3 faze.
Prva faza- traje dva tjedna i najzahtjevnija je od 3 faze.
Druga faza- predstavlja fazu stabilizacije.
Treća faza- usmjerena je očuvanju postignute željene težine.
Svaka faza se sastoji od specifične dozvoljene hrane, te posebnih planova prehrane i recepata. Za vrijeme dijete jedete obroke normalne veličine koji uključuju nemasnu teletinu i svinjetinu, piletinu, puretinu, ribu i morske plodove. Također, obroci uključuju mnogo povrća, jaja, sir i orašaste plodove, a možete jesti salatu začinjenu maslinovim uljem.
Tijekom dijete jedete tri uravnotežena obroka dnevno, kako ne bi gladovali. Ništa ne može tako potkopati dijetu kao potreba za dodatnom hranom. Stoga vam nijedan ozbiljni dijetni program ne smije ostaviti osjećaj nelagode. Za vrijeme South Beach dijete morate piti mnogo vode (barem 2 litre dnevno), a slobodno konzumirate čaj, te šalicu kave dnevno.

smokinPRVA FAZA
Prva faza South Beach dijete je najzahtijevnija i traži od vas najveća odricanja, no ujedno je i faza u kojoj ćete izgubiti najviše kilograma (3 do 7 kg).U prvoj fazi u cijelosti morate iz prehrane izbaciti voće, kruh, rižu, krumpir, tjesteninu, šećer, alkohol i peciva. Tek nakon prve faze počinjete u prehranu uključivati neku od navedene hrane. Oni koji žele izgubiti više kilograma mogu ostati na prvoj fazi duže od 2 tjedna, ali ne smijete se dugoročno odreći ove hrane. U prvoj fazi možete jesti piletinu, puretinu, nemasnu govedinu i svinjetinu, jaja, ribu i morske plodove.
Osim toga možete jesti povrće, sir, orašaste plodove i razne salate. U prvoj fazi na primjer za doručak možete pojesti jaje i šunku, a za ručak pileća prsa i zdjelu grčke salate.Trebate paziti da se najedete do sitosti, što vam ne bi smio biti problem jer vam plan prehrane uključuje 3 obroka, prijepodnevni i poslijepodnevni međuobrok, pa čak i desert kao što je krema od ricotte! Prva faza bi vam mogla biti teška ako ste veliki ljubitelj tjestenine, peciva ili riže. Teorija kojom se potkrepljuje prva faza govori da u nama postoji prekidač koji utječe na način na koji naše tijelo reagira na hranu koju jedemo (i zbog kojeg se debljamo). Kad je prekidač upaljen, imamo potrebu za hranom koju spremamo kao rezerve masnoće. Nakon dva tjedna prve faze isključujemo prekidač. Prateći plan prehrane možete popraviti način na koji vam tijelo reagira na hranu, tako da se do trenutka kad počnete jesti zabranjenu hranu vaše tijelo već prilagodilo novom režimu.

ludDRUGA FAZA
Sad možete početi dodavati hranu koja vam je bila zabranjena u prvoj fazi. O vama ovisi koju ćete hranu ponovno početi jesti: kruh, tjesteninu, krumpir, rižu, žitarice ili voće.Ova vam dijeta omogućava da sami izaberete koju ćete hranu vratiti na jelovnik. Pri tome pazite da postepeno vraćate ovu hranu, te da je ne jedete tako često kao prije. Kada počnete dodavati zabranjenu hranu iz prve faze u svoju dijetu, birajte hranu sa niskim glikemijskim indeksom, kao jabuke, bobičasto voće, grejp, integralne žitarice sa puno vlakana, smeđu rižu ili kruh od integralnog brašna. Nastavite i dalje izbjegavati bijeli kruh, bijelu rižu, prženi krumpir, rafinirani šećer, mliječnu čokoladu (možete uzeti čokoladu za kuhanje), kolače i sl. I dalje vam naglasak mora biti na proteinskim namirnicama i povrću iz prve faze.U drugoj fazi nećete gubiti toliko na težini kao u prvoj fazi – otprilike jedan kilogram na tjedan. U ovoj fazi možete ostati tako dugo dok ne postignete željenu težinu.

mahTREĆA FAZA
Treća faza je konačna i najmanje restriktivna faza South Beach dijete. Sada sami možete određivati koliko ugljikohidrata ćete uzimati - kad primjetite da dobivate na težini, samo smanjite unos ugljikohidrata. Dr. Agatston kaže da tako dugo dok pratite osnovne principe, dijeta će postati vaš način života i nastaviti ćete održavati svoju težinu.

puknucuPRIMJER JELOVNIKA: PRVA FAZA
njamiDoručak
2 dcl soka od rajčice
kajgana sa začinima i šampinjonima
2 šnite šunke
kava ili čaj bez kofeina sa bezmasnim mlijekom i umjetnim zaslađivačem

madMeđuobrok
mozzarella sa rajčicom

rolleyesRučak
salata sa piletinom

namcorMeđuobrok
1/2 šalice nemasnog svježeg sira i 1 šalice narezanih krastavaca i rajčice

greedyVečera
prženi losos sa ružmarinom
kuhane šparoge na salatu

bangDesert
krema od riccote sa vanilijom

thumbupPRIMJER JELOVNIKA: DRUGA FAZA
smijehDoručak
1 šalica jagoda
1 šalice mueslija
bezmasni jogurt
Kava ili čaj bez kofeina sa bezmasnim mlijekom i umjetnim zaslađivačem

bangMeđuobrok
1 tvrdo kuhano jaje

partyRučak
South beach salata sa tunjevinom

smokinMeđuobrok:
1 svježa kruška
2 šnite sira

roflVečera
Piletina sa fetom i rajčicama

headbangDesert
Jagode namočene u kuhanu čokoladu
Free Counters
Free Counter

PREHRANA U ZONI

Kad govorimo o Zoni, pojam dijeta nije dovoljan – tu se radi o cjelokupnom načinu prehrane. Zona nije još jedna u nizu dijeta koja traje 4 tjedna, smršavite nekoliko kilograma i to je gotovo. Kad uđete u Zonu mijenjate način života – ne samo da ćete smršaviti i ostati mršavi, već ćete poboljšati zdravlje. Ovaj pojam prvi je razvio dr. Barry Sears, biokemičar. Zonska prehrana se temelji na održavanju razine inzulina uravnoteženom prehranom, tako da 40% ukupnih kalorija potječe od ugljikohidrata, 30% od proteina i 30% od masti. U biti slično je savjetima koje vam je davala baka : sve morate jesti umjereno, jedite mnogo voća i povrća, a u svakom obroku trebate imati i nešto proteina. Ovakav način prehrane predstavlja osnovu dugoročne strategije hormonalne ravnoteže. Ako možete ostvariti ovu hormonalnu ravnotežu, na dobrom ste putu prema Zoni.

zijevŠto je zona?
Prehrana u zoni se temelji na vezi između hormona inzulina i supstanci nazvanih eikosanoidi. Kontrolirajući ravnotežu između inzulina i eikosanoida prehranom u Zoni smanjiti ćete masnoće (gubitak težine), pojačati protok krvi, povećati fizičku i psihičku izdržljivost, te smanjiti mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa. Ulaskom u Zonu poboljšati će se vaše mentalne sposobnosti, zbog stabilne razine šećera u krvi i vaše fizičke sposobnosti jer će vam se povećati prijenos kisika u mišiće. Pred toga, između jela više nećete osjećati glad.

puknucuPrehrana u Zoni
Prehrana u Zoni je tako napravljena da regulira unos ugljikohidrata, proteina i masnoća. Njih formiramo u blokove tako da jedan blok proteina sadrži 7 grama proteina, jedan blok ugljikohidrata sadrži 9 g ugljikohidrata, a blok masnoća se sastoji od 1,5 g masnoća. Idealan omjer je 3 grama proteina na 4 grama ugljikohidrata. Većina ugljikohidrata u Zoni dolazi iz voća i povrća, sa ograničenim unosom kruha, riže, krumpira i žitarica. Masnoće uglavnom dolaze iz mononezasićenih masnoća kao što su masline, bademi, maslinovo ulje i ostala ulja «zdrava za srce». Dnevno trebate uzimati minimalno 5 obroka od kojih su 3 veća, a razmaci među obrocima vam ne smiju biti duži od 5 sati. Pijte barem 2 litre vode dnevno, a pojedini obrok vam ne bi smio prelaziti 500 kalorija. Ako se pridržavate Zone, rezultate ćete vidjeti već nakon tjedan – dva.

bangPRIMJER JELOVNIKA:
njamiDoručak
Svježe voće sa sirom
210 g svježeg sira (3/4 šalice)
1 kom kivija
1 kom jabuke
3 žličice badema narezanih na listiće
malo cimeta
Izmješajte svježi kravlji sir sa cimetom i poslužite ga sa kriškama jabuka, kivija i badema.

partyRučak
Sendvič sa salatom od morskih plodova
130 g morskih plodova
1 glavice luka
1 zelena paprika
1 rajčica
1 žlica lagane majoneze
1 kriške raženog kruha
2/3 žlice maslinovog ulja
ocat, sol
1 jabuka
Morske plodove pomiješajte sa majonezom, poslužite na kruhu, a uz to napravite salatu od luka, paprike i rajčice, začinjena maslinovim uljem, solju i octom.

bangDesert:
jabuka

partyPopodnevni međubrok
1 šalice svježeg sira
1 mandarina
3 badema

headbangVečera
Riba na žaru
120 g riblji filet
1 žličica maslinovog ulja
200 g zelene mahune
1 kom naranče
kriška limuna, sol, papar, češnjak, peršin
Ribu premažite uljem i pecite na žaru 5 minuta s jedne i druge strane. Posolite, popaprite, začinite češnjakom, peršinom i poslužite sa kriškom limuna.
Zelene mahune skuhajte na pari i poslužite uz ribu.
Uzmite naranču za desert.
Kasni večernji međuobrok
1 kriška ementalera
1 šalica jagoda
Free Counters
Free Counter

MONTIGNACOVA METODA

Montignacova metoda je originalni nutricionistički koncept usmjeren prema ljudima koji žele trajno i učinkovito smanjiti težinu, reducirati rizik od srčanih bolesti i spriječiti dijabetes.
Montignacova metoda nije dijeta u tradicionalnom smislu te riječi. Dijetna prehrana se svodi na ograničavanje količine hrane koju jedemo, što je dugoročno gledajući gotovo nemoguće. Montignacova metoda je drugačija. Ona nam predlaže slobodan i uravnotežen način prehrane. Ideja je da se promijene prehrambene navike: ne jesti manje, samo jesti pametnije, mudro birajući hranu.

madVisoki šećer u krvi
Proteklih 25 godina, Michel Montignac je pridonio u dokazivanju da kalorije, usprkos raširenom mišljenju, nisu ključni faktor u debljanju.
On je među ostalim dokazao da je pretilost povezana sa visokom razinom šećer u krvi, organski poremećaj indirektno uzrokovan unosom određenih vrsta namirnica.
Hrana koja spada u istu kategoriju i ima isti broj kalorija može uzrokovati da se osoba deblja ili mršavi. To znači da kalorije nisu ono od čega se debljamo.

coolGlikemični indeksi (GI)
Michel Montignac je prvi čovjek koji je već u osamdesetim godinama prošlog stoljeća predložio upotrebu glikemičnih indeksa ljudima koji su željeli smršavjeti. Tada je glikemični indeks, koji se koristio samo kod dijabetesa, bio nepoznati čimbenik u kontroli težine. Montignac je vrhunski stručnjak u teoretskom razvoju i praktičnoj primjeni GI koncepta kako bi se smanjili o spriječili poremećaji metabolizma: pretilost, dijabetes i srčane bolesti.
Primjena Montignacove metode

naughtyMontignacova metoda je podijeljena u dvije faze.
roflPRVA FAZA-GUBITAK TEŽINE
Ova faze je povezana sa kilažom koju trebate skinuti. Osim što trebate pažljivo birati i kombinirati masnoće i proteine, ova se faza uglavnom sastoji od uzimanja prihvatljivih ugljikohidrata, a to su oni koji imaju glikemični indeks 35 ili manje. Na taj način vrši se detoksikacija gušterače kako bi se povećala tolerancija ugljikohidrata. Cilj je da se jedu obroci koji ne uzrokuju prevelike fluktuacije u razini šećera u krvi. Pažljivo biranje namirnica ne samo da spriječava da se u tijelu gomilaju masne naslage, već aktivira procese koji smanjuju pohranjene masne naslage, trošeći ih kao dodatnu energiju.

smokinDRUGA FAZA-STABILIZACIJA I ODRŽAVANJE TJELESNE TEŽINE
Ugljikohidrati bi se uvijek trebali birati prema njihovom glikemičnom indeksu. U ovoj je fazi izbor veći nego u prvoj fazi. Možemo poboljšati odabir hrane koristeći novi koncept, glikemični rezultat (sinteza glikemičnog indeksa i sastava ugljikohidrata) i razinu šećera u krvi koji su rezultat obroka. Na ovaj način možete jesti sve ugljikohidrate koje želite, čak i one sa visokim glikemičnim indeksom.

thumbupPrednosti i nedostaci
Posljednjih 15 godina izvrsni i dugoročni rezultati Montignacove metode potakli su ljude koji su je isprobali da prošire dobre riječi. Osim toga mnogi znanstveni radovi o visokoj razini šećera u krvi i glikemičnim indeksima koji su objavljeni kroz proteklih 10 godina potvrđuju Montignacove znanstvene pretpostavke. Nakon što ste smršavili ovim načinom prehrane i dalje se pridržavate osnovnog principa, kilogrami vam se neće vraćati. Princip prehrane je izuzetno dobar jer
je bogat voćem i povrćem, vlaknastim namirnicama, te vitaminima i mineralima.
Nedostatak ovog načina prehrane je da namirnice imaju visoki udio proteina, a manji udio ugljikohidrata. Dugoročno takav način prehrane se može negativno odraziti na krvožilni sustav, može doći do pojave nedostatka vitamina B, a postoji i rizik od stvaranja ketonskih tijela u organizmu ili povišenog unosa zasićenih masnoća.

partyPRIMJER JELOVNIKA:
burninmadDoručak
voće
integralni kruh sa margarinom
kava bez kofeina
obrano mlijeko

partyRučak
grčka salata
pureći odrasci u umaku od vrhnja i začina
brokola
kruške u umaku od vina

rolleyesVečera
juha od leće
škampi sa đumbirom
orijentalno povrće
jogurt

hrvatskaDoručak:
integralni kruh
šunka
sir
jaje

mouthwashRučak:
krem juha od cvjetače
piletina sa timijanom
povrće na pari
sir

puknucuVečera:
zelena salata
meksički omlet
jogurt

namcorNamirnice sa visokim glikemičnim indeksom:
pivo 110
glukoza 100
prženi krumpiri 95

bijeli kruh 90
kuhana mrkva i celer 85
med 85
corn flakes 85
kokice 85
instant riža 85
pire krumpir 80
lubenice 75
keksi, čokolada 70
njoki 70
tjestenina od bijelog brašna 70
riža 70
šećer 70

smijehNamirnice sa srednjim glikemičnim indeksom:
sok od jabuke (nezaslađen) 50
basmati riža 50
keksi od integralnog brašna bez šećera 50
integralna riža 50
kivi 50
muesli (nezaslađen) 50
tjestenina od integralnog brašna 50
banane 45
integralno brašno 45
grožđe 45
sok od naranče (svježi, bez šećera) 45
ananas 45
kruh od integralnog brašna 45
cjelovite žitarice 45
sušene marelice ili smokve 40
sušene šljive 40
grah iz konzerve 40
laktoza 40
zobene pahuljice 40

roflNamirnice sa niskim glikemičnim indeksom:
jabuke 35
grašak 35
smokve 35
nektarine, naranče 35
sok od rajčice 35
grah 35
sirova mrkva 30
marelice 30
mlijeko 30
kruške 30
rajčice 30
trešnje 25
tamna čokolada 25
patlidžan 20
bademi 15
šparoge 15
brokole 15
cvjetača 15
kupus 15
tikvice 15
krastavci 15
masline 15
špinat 15
kikiriki 15
zelena salata 15
tofu 15
paprika 15
Free Counters
Free Counter

MEDICINSKA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE

Osnovna juha za sagorijevanje masnoće
coolSASTOJCI:
6 velikih glavica luka
1-2 velike konzerve paradajza
1 velika glavica kupusa
1 veza celera
1 pakovanje lipton juhe sa lukom
Začini solju, biberom, karijem, peršunom i drugim začinima. Povrće se isječe na male, do srednjih komadića i prelije vodom. Prvo se brzo kuha na vatri 10 minuta, a zatim se kuha lagano sve dok povrće ne omekša. Ova juha se može jesti kada god poželite i koliko god želitem jer ona ne dodaje kalorije. Što je više budete jeli više ćete gubiti kilažu.

bangPRVI DAN
Jede se svo voće osim banana. Pored voća jede se i juha, a od pića može se koristiti nezašećereni čaj, sok i voda.

njamiDRUGI DAN
Jede se svo povrće, svježe i kuhano, ali treba se kloniti graha, graška i kukuruza. Jede se također i juha, a za večeru možete pojesti kuhani krompir sa maslacem. Ne jedite voće drugog dana dijete.

mahTREĆI DAN
Ovog dana se jede svo voće i povrće, sem kuhanog krompira i naravno jede se juha.

NAKON TRI DANA DIJETE AKO STE SVE RADILI PO RECEPTU IZGUBITI ĆE TE 2 – 3 kg.

partyČETVRTI DAN
Jedu se banane i pije se obrano mlijeko. Može se pojesti do šest banana i naravno jede se juha.

rolleyesPETI DAN
Junetina i paradajz. Možete pojesti od 300 do 600 gr. junetine i do 6 paradajza. Pokušajte ovog dana da popijete najmanje 6 – 8 čaša vode, a juhu jedite barem jednom u toku dana.

burninmadŠESTI DAN
Junetina i povrće. Ovog dana možete pojesti dva ili tri steka sa raznim povrćem, ali ne i kuhani krompir. Ne zaboravite da jedete juhu.

thumbupSEDMI DAN
Braon riža, nezašećereni voćni sok i povrće. Naravno i juha.

Na kraju sedmog dana ako ste sve radili po receptu vidjet ćete da ste izgubili 4 – 6 kg. Ako ste izgubili više od 6 kg. Napravite pauzu od dva dana prije nego što nastavite sa dijetom.
Ako se budete držali ove dijete, možete je često koristiti čak i onda kada ste pod nekom medicinskom terapijom jer ova dijeta poboljšava fizičko i psihičko stanje i umanjuje nervozu.
Tajna ove dijete je u tome što sagorijeva više kalorija nego što se unosi u organizam, a pri tom osvježava organizam.
Tijekom dijete se ne smije konzumirati alkohol, može se piti crna kava mada ćete osjetiti manju potrebu za kofeinom.
Tijekom dijete se ne jede pržena hrana, niti se jede kruh. Onog dana kada je u jelovniku meso, umjesto junetine se može jesti kuhana riba ili kuhana nemasna piletina bez kožice.
Ovo je bolnička dijeta koja se primjenjuje kod debljih srčanih bolesnika koji moraju da oslabe prije operacije, a da se pri tom ne osjećaju malaksalo i bez snage.
Free Counters
Free Counter

DIJETA 9 KG

Ova dijeta omogućava vam da smršavite do 9 kg u 14 dana, pod uvjetom da se striktno držite plana dijete. Po ovoj dijeti dolazi do promjene metabolizma, te ukoliko nastavite normalno jesti nakon 2 tjedna, kilogrami se neće vraćati.

greedyPONEDJEJAK
Doručak :
crna kava bez šećera
Ručak:
2 kuhana jaja
špinat skuhan u slanoj vodi (količina nije ograničena)
Večera:
1 veliki odrezak ili biftek pečen na 1-2 žlice ulja
zelena salata

smijehUTORAK
Doručak :
crna kava bez šećera
1 mala žemlja
Ručak:
1 veliki odrezak na žaru
zelena salata
za desert voće po želji
Večera:
kuhana šunka (količina nije ograničena)

headbangSRIJEDA
Doručak :
crna kava bez šećera
1 mala žemlja
Ručak:
2 kuhana jaja
zelena salata
1 paradajz
Večera: šunka (količina nije ograničena)
zelena salata

mouthwashČETVRTAK
Doručak :
kava bez šećera
1 mala žemlja
Ručak:
1 kuhano jaje
kuhana repa ili mrkva
10 dkg svježeg sira
Večera:
voće
jogurt (količina nije ograničena)

kissPETAK
Doručak :
kava bez šećera
naribana svježa mrkva ili repa sa limunom
Ručak:
kuhana riba
1 paradajz
Večera:
1 veliki odrezak na žaru
zelena salata

roflSUBOTA
Doručak :
crna kava bez šećera
1 mala žemlja
Ručak:
pile na žaru
Večera:
2 kuhana jaja
svježa mrkva ili repa

blablaNEDJELJA
Doručak :
Čaj sa limunom (bez šećera)
Ručak:
1 veliki odrezak pečen na 1-2 žlice ulja
salata po izboru
za desert voće po izboru
Večera:
po želji izaberite nešto sa jelovnika
Ponovite isti jelovnik slijedećih 7 dana.
Obavezno morate piti minimalno 2 litre tekućine dnevno (najbolje voda, ali možete čaj bez šećera ili limunadu bez šećera). Alkohol je strogo zabranjen.
Salatu možete začiniti octom ili limunom i soli.
Voće, salatu i mrkvu ili repu možete jesti u neograničenim količinama kada su na jelovniku.
Odrezak možete začiniti soli, paprom, začinima. Uzmite odrezak težine cca 250g. Odrezak neka bude od nemasnog ili malo masnog mesa (juneće, bijelo ili teleće meso).
Umjesto šećera možete koristiti zaslađivač.

Za vrijeme držanja dijete preporuča se dodatno uzimanje vitamina.
Ako se striktno držite dijete izgubit ćete do 9 kg nakon 14 dana. Nakon 2 tjedna počnite normalno jesti. Mora proći najmanje 14 dana da bi ponovili dijetu.
Po ovoj dijeti dolazi do promjene metabolizma koji se zatim ne mijenja 3 godine.
Dijete se možete pridržavati samo ukoliko nemate nikakvih zdravstvenih ili probavnih problema. Preporučamo da se prije započinjanja dijete konzultirate sa liječnikom.

Free Counters
Free Counter

90 DNEVNA DIJETA-ODRŽAVANJE TEŽINE

Izdržali ste uspješno prvih 90 dana dijete, kilogrami su se otopili, ostvarili ste svoj cilj i što sada? Da li će se kilogrami vratiti ili ne? Kako sada zadržati željenu težinu?
Ono što vam je sada novi cilj je osjećati se ugodno u svom tijelu i ostati na težini koju imate. Nakon prvih 90 dana došlo je do promjene u metabolizmu koju sada trebate učvrstiti. Sigurno ste naučili kako kombinirati namirnice, što jesti i kada, te koliko tekućine piti. Iz prehrane ste izbacili masnu i slanu hranu i zamijenili je ukusnim i zdravim namirnicama. Otkrili ste koja vam je količina hrane dovoljna da budete siti. Sada se trebate nastaviti pridržavati samo osnovnih principa prehrane izloženih u 90-dnevnoj dijeti. Nemojte više gledati na to kao na dijetu, već način prehrane, što stvarno i jest.
Ako još niste dosegli željenu kilažu, nastavite sa još jednim ciklusom 90-dnevne dijete, ali obavezno napravite pauzu od 90 dana prije slijedećeg ciklusa.

puknucuPravilno kombiniranje namirnica
U periodu održavanja dijete, dani više nisu podijeljeni na četverodnevne cikluse – proteinski, škrobni, ugljikohidratni i vitaminski. U toku dana tako možete jesti i škrob i proteine, ali ne u istom obroku. Dakle, sada se morate pridržavati kombiniranja namirnica unutar jednog obroka. Za ručak na primjer možete pojesti odrezak i salatu, a za večeru njoke ili krumpir. Kombinacije koje trebate izbjegavati su proteini sa ugljikohidratima ili škrobom (meso i riža), te proteini sa proteinima (sir i meso).

bangRaspored obroka
Slijedeće čega se sada trebate pridržavati je vremenska stanka između obroka, pa pripazite na raspored obroka u danu. Bitno je da vam nakon proteinskog obroka prođe najmanje 4 sata do slijedećeg obroka, a nakon škrobnog ili ugljikohidratnog obroka prođu najmanje 3 sata. Za doručak nastavite jesti voće. Ako osjetite prijepodne glad, slobodno više puta uzmete voće. Ako zbog zdravstvenih problema trebate jesti više puta na dan, za poslijepodnevni međuobrok pojedite povrće. Ne zaboravite piti dovoljno tekućine, barem dvije litre dnevno!

cerekDoručak
Za doručak nastavite jesti samo voće, a možete ga jesti i za međuobrok do ručka. Osim voća možete jesti i sirovo povrće, svježe i nezačinjeno. Naravno možete piti i voćne ili povrtne sokove ili voćna jela. Preporuča se prije doručka popiti čašu mlake vode sa žličicom meda, jabučnog octa ili limunovog soka.

blablaRučak
Prema već izloženim načelima 90-dnevne dijete kombinirajte namirnice za ručak. Znači možete jesti proteine sa salatom ili povrćem kao prilogom. U sklopu proteinskog ručka možete pojesti i juhu, a ako ste pripremili varivo, juha nije obavezna.
Škrobni ili ugljikohidratni ručak pripremite također sa povrćem. Povrće je odličan prilog bez obzira pripremate li proteinski, škrobni ili ugljikohidratni obrok. Mahunarke su vam odličan izvor biljnih bjelančevina i možete ih kombinirati sa povrćem i žitaricama.

eekVečera
Za večeru ne morate jesti istu vrstu namirnica koju ste jeli za ručak. Slobodno možete za večeru jesti škrobni obrok, ako ste za ručak jeli meso. Isto tako ako vam se ne da pripremati večeru, a ostalo vam je hrane od ručka, možete i to večerati. Na vama je da odlučite što ćete jesti, bitno je da se pridržavate pravilnog kombiniranja namirnica. Naravno nemojte pretjerivati sa količinama za večeru – ipak bi to trebao biti laganiji obrok od ručka.

burninmadVodeni dan
Bilo bi dobro da s vremena na vrijeme napravite vodeni dan, možete ga uskladiti i sa mjesečevim mijenama. Na ovaj način ćete pročistiti organizam od svih toksina koji se nakupljaju i odmoriti probavni sustav. Ako vam je teško izdržati samo na vodi, pijte čajeve, voćne ili povrtne sokove ili juhu.

namcorVitaminski dan
Nije loše otprilike jednom tjedno imati voćni dan. Ako ste izdržali 90 dana, ovo vam sigurno neće predstavljati problem. Voćni dan pomaže da pročistite tijelo i djeluje pozitivno na srce. Ne morate gladovati kad imate voćni dan- možete jesti voćni obrok svaka 2 sata, a tu i tamo možete dodati i malo jogurta ili žitnih pahuljica.

naughtyTjelesna aktivnost
Slijedeće što bi trebali uključiti u svoj životni stil, ako još niste, je svakako redovita tjelesna aktivnost. Od vježbanja ćete imati višestruke koristi, makar se radilo i o običnoj šetnji. Vježbom ćete učvrstiti i oblikovati tijelo, te ubrzati metabolizam. O pozitivnim učincima na zdravlje ne moramo ni govoriti. Bitno je da se krećete!
Za kraj, ne možemo vam reći da nikada više ne smijete miješati meso i krumpir, ali probajte to izbjegavati. Nakon što ste se uvjerili da vam odgovara ovakav način prehrane, da se osjećate bolje, zdraviji ste, imate više energije, samo na vama je da odlučite da li želite promijeniti svoj «stari» stil prehrane i života za novi.
Više o održavanju težine, te mnogo ukusnih jela, sa jelovnicima za svaki dan možete naći u knjizi Brede Hrobat i Mojce Poljanšek «90-dnevna dijeta, drugi dio – Priručnik za održavanje težine».







Free Counters
Free Counter

O BLOGU:

BLOG SADRŽI NAJPOZNATIJE SVIJETSKE DIJETE!!!!
Free Counters
Free Counter